“Székely Határőrök nyomdokában” történelmi határjáró emléktúra Gyimesbükkre

“Székely Határőrök nyomdokában” történelmi határjáró emléktúra Gyimesbükkre

Új utazás!

“Székely Határőrök nyomdokában” történelmi határjáró emléktúra Gyimesbükkre

21 900 Ft/fő-től

Foglalható időpontok:

A “Székely Határőrök nyomában” nevű  történelmi terepjárós túránk bázisa a Nyergestető vendégház. A  Gyimesek völgye és a gyimesbükki ezeréves  határállomás, valamint a Kosteleki csángóvidék a cél. 

2022.június 05. (pükösdvasárnap)                                   

Program:

 - 9:30  órakor a napi program ismertetés Nyergestetőn, majd rövid történelem óra a Nyergestetői 1948-49 -es eseményekről. Utána elfoglaljuk a helyünket a terepjárókon és nekivágunk az előttünk álló gyönyörű útnak.   

  - 10:00  indulás. A Csíki havasok egyik legszebb kilátó pontját a Szellő tetőt (1495 m ), - a csíki székely fa-székelykapu faragászat bölcsőjeként is emlegetett - oldalcsíki falvakon át közelítjük meg (Csíkszentmárton, Bánkfalva, Csíkszentgyörgy) 

 - 11:30 a Szellő tetőn egy rövid pihenő keretében, frissítő italok mellett egy kis történelmi és földrajzi ismertetőt tartunk.  

– 12: 00 A Gyimesek gerincén folytatjuk utunkat az Apahavas (1329 m ) csúcsa felé.        

  -13:30 házias ebédünk elfogyasztása az Apa havason. A gerincen haladva többnyire a Történelmi Magyarország  “Ezeréves határvonalán”, mígnem elérjük a  Gyimesbükkbe ereszkedő utat. A  Gyimesek gerincén haladva, lépten-nyomon előkerülnek a világháborús múltunk eltűnőben lévő nyomai.

 -14:30 megérkezünk Gyimesbükkre. Itt található a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrháza, melyet néhány évvel ezelőtt felújítottak, valamint a a határt védő Rákóczi vár romjait.

 -16:30 Indulunk vissza a Csángóvidék egy elszigeteltebb részén, Csügés völgyén, Kósteleken keresztül a Csíkszépvíz felé, majd az oldalcsíki falvakon (Csíksomlyó,Csíkszentlélek, Csíkbánkfalva Csíkszentmárton) keresztül haladunk Nyergestetőre.

Nyergestető - Gyimes történelmi emléktúra hossza oda vissza több mint 150 km

A túra időtartama változhat az időjárástól függően illetve rövidebb-hosszabb gyalogos sétákra is kell számítani, ezért a hegyi viszonyoknak megfelelően öltözet szükséges. Ügyeljenek a kényelmes túra cipőre. Esernyő, esőkabát is célszerű lehet.  


Ajánlatkérés